Ramen adalah sejenis masakan Jepun berbentuk mee yang berasal dari negara China. Hampir setiap tempat atau wilayah di Jepun mempunyai variasi ramen mereka tersendiri, seperti ramen tonkotsu di Kyushu dan ramen miso di Hokkaido.
Namun seorang pemilik restoran Nakamurake, Ami Sueki mempunyai tarikan ramennya tersendiri, iaitu ramen yang boleh menyala dalam gelap (glow in the dark).
Meskipun nampak kurang meyakinkan untuk dimakan, Ami Sueki mendakwa bahan yang digunakan dalam ramen tersebut ialah daripada jeli dan quinine, iaitu sejenis hidupan daripada kulit pokok. Dua bahan ini adalah selamat untuk dimakan.
Ditanya ilham dan idea asal mee ramen glow in the dark ini, jawab pemilik restoran, ia adalah daripada alam mistik lagenda Jepun, Yokai yang mampu menampilkan diri dalam pelbagai bentuk.
Sumber: Insider
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.