Tibanya hari raya Aidilfitri atau hari raya Aidiladha, pasti menu ketupat menjadi santapan utama untuk dihidang ketika pagi hari raya.
Tahukah anda? Terdapat pelbagai jenis ketupat ada di Malaysia yang disajikan di meja makan untuk ketika perayaan ini.
#1 Ketupat Nasi
Ketupat jenis ini diperbuat daripada nasi dan sering dihidangkan bersama sate. Ketupat nasi juga menjadi juadah hari raya untuk dimakan bersama hidangan rendang, lodeh dan kuah kacang.
Anyaman ketupat nasi yang cantik dan kemas menjadikan ia sangat unik dan istimewa.
Pelbagai jenis anyaman ketupat boleh dibuat dan dibentuk seperti ketupat bawang, ketupat burung dan ketupat jantung.
#2 Ketupat palas
Beras pulut merupakan bahan asas bagi ketupat palas dan daun palas pula sebagai pembungkus.
Ketupat ini berbentuk segi tiga dan boleh dimasak dengan dua cara sama ada direbus atau dikukus.
#3 Ketupat sotong
Ketupat sotong ialah pulut yang disumbat ke dalam sotong dan hanya sotong yang bersaiz besar sahaja akan digunakan.
Juadah ini cukup popular di Kelantan dan Terengganu dan uniknya, ketupat ini tidak dibalut dalam sebarang daun.
#4 Burasak
Burasak antara hidangan hari raya yang popular di Sabah terutamanya masyarakat Bugis.
Juadah ini diibaratkan seperti ketupat nasi kerana bentuknya menyerupai lepat pisang bersantan.
Sumber: Lobak Merah
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.