Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

Trending

Duit Syiling Baru?

Bank Negara Malaysia (BNM) bakal mengeluarkan duit syiling istimewa sempena ulang tahun Kuala Lumpur yang ke-50 (KL50) sejak diisytiharkan sebagai bandar raya.
By
15 Nov 2022, 12:58 PM

Syiling versi ini akan dijual dengan nilai muka RM10 dan dijual pada harga RM275 sekeping. Menurut BNM, kuantiti tempaan bagi syiling perak sterling ini ialah sebanyak 1,000 unit sahaja.

Manakala, duit syiling versi kedua pula ialah Nordic Gold Brilliant Uncirculated (B.U) Commemorative Coin dihasilkan seberat 8.5g dan diperbuat daripada tembaga dan beberapa gabungan logam lain.

Syiling peringatan ini juga dijual dalam set dua dalam satu pada harga RM330. Setiap set mengandungi satu syiling pruf perak sterling berwarna dan satu syiling pruf emas Nordic. 

Bagi set dua dalam satu ini, sebanyak 1,000 set akan dibuka untuk pembelian.

duit syiling baru?

Bahagian belakang syiling memaparkan imej latar langit Kuala Lumpur dan pengangkutan moden serta muka jam Bangunan Sultan Abdul Samad. 

Ini melambangkan peredaran zaman sejak pemberian status bandar raya kepada Kuala Lumpur pada tahun 1972 yang menyaksikan bandar itu semakin maju dan berkembang menjadi sebuah bandar raya moden.

Tulisan di bahagian atas menampilkan “BANK NEGARA MALAYSIA” untuk menggambarkan syiling ini dikeluarkan oleh BNM. Logo khas sempena KL50 pula ditampilkan secara berwarna bagi syiling perak sahaja. 

Bangunan Istana Budaya dan elemen daripada Taman Botani Perdana turut ditampilkan sebagai tanda Kuala Lumpur menjadi pusat kebudayaan dan bandar mesra alam. Nilai muka “10 RINGGIT” dan “1 RINGGIT” ditunjukkan di bahagian bawah syiling.

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}