Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

Trending

Bukan Wanita Bersalin Sahaja Yang Timbul Stretch Marks, Remaja Pun Boleh Dapat

Tapi sebenarnya, remaja juga boleh menghadapinya.
By
16 Jul 2020, 06:40 PM

Stretch mark sering dikaitkan dengan wanita yang baru sahaja bersalin. Tapi sebenarnya, remaja juga boleh menghadapinya.

bukan wanita bersalin sahaja yang timbul stretch marks, remaja pun boleh dapat

Stretch mark bagi remaja akan mengembang di bahagian-bahagian badan yang tertentu. Kira-kira 40% remjaa lelaki, terutama mereka yang aktif dalam sukan dan 70% remaja perempuan akan mengalami stretch mark.

Ketika mencapai usia baligh, terdapat perubahan hormon dalam badan yang melonjakkan pertumbuhan secara tiba-tiba dan mungkin dari situ kesan stretch mark boleh berlaku di bahagian badan mereka seperti, pinggul, punggung, paha, payudara, perut, punggung bawah dan atas (termasuk bahu), lengan atas, lutut dan kaki (kadang-kadang).

Tetapi tidak perlu risau, stretch mark ini boleh dicegah dan dipudarkan secara perlahan-lahan. Terdapat beberapa cara untuk menjaga kulit anda dan mencegah daripada dapat stretch mark yang teruk.

1. Bersenam

via GIPHY

Ini adalah perkara yang paling essential bagi semua orang tak kira remaja mahupun dewasa. Bersenam akan mencegah kenaikan berat badan yang berlebihan, secara langsung menghalang kulit anda daripada meregang dan menghalang perkembangan stretch mark.

2. Badan kekal hidrasi

via GIPHY

Kulit kering boleh meregang dengan mudah dan lebih terdedah kepada kerosakan. Ini boleh menyebabkan perkembangan stretch mark.

3. Melembapkan kulit secara berkala

via GIPHY

Seiring dengan penghidratan dari dalam, kulit anda memerlukan pelembapan tambahan dari luar. Urut kulit anda dengan losyen badan dan krim untuk mengelakkan kekeringan kulit. Kulit yang dilembapkan dengan betul elastik dan mudah meregangkan. Ini mungkin membantu mengelakkan kesan stretch mark.

4. Gunakan pelindung matahari

via GIPHY

Pendedahan UV boleh menyebabkan kerosakan kulit dan memburukkan lagi kesan stretch mark anda. Oleh itu, gunakan pelindung matahari dengan kerap sebelum melangkah keluar.

5. Diet yang seimbang

via GIPHY

Vitamin dan nutrien sangat penting untuk menjaga kesihatan kulit dan kesihatan keseluruhan. Mereka juga membantu menjaga berat badan anda. Faktor-faktor ini dapat membantu mencegah stretch mark kulit yang tidak perlu dan tanda-tanda yang disebabkan olehnya.

6. Gunakan produk OTC

Produk OTC adalah anti-stretch mark dan boleh memudarkan stretch mark. Walau bagaimanapun, pastikan untuk menggunakannya secara beragam dan kerap.

Sekiranya stretch mark anda teruk dan tidak pudar dengan langkah pencegahan dan pelembab biasa, berjumpa doktor untuk mendapatkan penilaian dan rawatan yang betul. Biasanya, doktor boleh menetapkan beberapa pilihan untuk merawat stretch mark.

Sumber: HIjabista

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}