Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

trending

Cara Nak Buat Makanan Kucing Homemade, Confirm Si Bulus Akan Makan Sampai Licin!

Yang penting resepi ini tak ada bahan pengawet, garam dan pewarna!
14 Dec 2020, 12:30 PM

Kadang-kadang tertanya juga bila tengok kucing yang gebu dan cantik bulunya! Apalah makanan yang diberikan oleh tuannya sampai boleh gemuk gebu sihat macam tu!

cara nak buat makanan kucing homemade, confirm si bulus akan makan sampai licin!

Haaaa ini rahsia yang dikongsi oleh OvaPet Premium Pet Spray bagaimana nak buat makanan kucing homemade yang mesti kucing korang akan suka! Yang penting tak ada bahan pengawet, garam dan pewarna!

Okay jom tengok cara nak buat makanan kucing ni sendiri dengan kos rendah! Boleh la lepas ni pemilik kucing buat makanan untuk si comel!

cara nak buat makanan kucing homemade, confirm si bulus akan makan sampai licin!

Bahan-bahan:

1. Ikan/daging/ayam (direbus) - protein

2. Labu rebus - mineral

3. Lobak rebus - vitamin

4. Agar-agar (optional) - untuk tekstur

cara nak buat makanan kucing homemade, confirm si bulus akan makan sampai licin!

Note: 

- Rebus kosong tanpa garam

- Air rebus ayam/ikan/daging jangan dibuang

- Guna ayam/ikan.daging yang fresh sebab sesetengah kucing memilsih tak nak makan kalas tak fresh 

- Elakkan ayam/ikan/daging/telur mentah yang tak dimasak kerana ia mengandungi bakteria berbahaya kepada haiwan.

Cara menyediakan

1. Masukkan semua bah ke dalam mesin pengisar

cara nak buat makanan kucing homemade, confirm si bulus akan makan sampai licin!

2. Masukkan sekali air rebusan ikan/ayam hadi dan blend halus

cara nak buat makanan kucing homemade, confirm si bulus akan makan sampai licin!

cara nak buat makanan kucing homemade, confirm si bulus akan makan sampai licin!

3. Ini tekstur selepas dikisar. Kalau puas hati dengan kepekatan wet food tersebut, tak perlu tambah agar-agar ya! Kalau terlalu cair boleh guna agar-agar.

Hanya perlu masak sedikit agar-agar bersama air sehingga lariat. Kemudian, masukkan bahan blend tadi, kacau sebati dan biarkan sejuk. Kalau terlalu pekat, boleh tambah air rebusan ayam/ikan dan gaul sebati.

cara nak buat makanan kucing homemade, confirm si bulus akan makan sampai licin!

4. Untuk hasil yang lebih menarik tartarik dan bomb! Boleh leak isi ayam/ikan dalam wet food taxi.

cara nak buat makanan kucing homemade, confirm si bulus akan makan sampai licin!

5. Gaul sebati

cara nak buat makanan kucing homemade, confirm si bulus akan makan sampai licin!

6. Daaaan siap! Boleh dihidang dalam bekas. Kalau nak tahan lebih lama, boleh simpan dalam peti ais. 

cara nak buat makanan kucing homemade, confirm si bulus akan makan sampai licin!

cara nak buat makanan kucing homemade, confirm si bulus akan makan sampai licin!

Harap la kucing korang makin gemuk, bulu gebu dan sihat lepas makan makanan kucing ni! Confirm licin la si bulus makan, yela air tangan tuan kan!

Sumber: OvaPet Premium Pet Spray 

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}