Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

Trending

Ghanim Al-Muftah OKU berjiwa besar, Duta Piala Dunia 2022 Qatar

PERHATIAN dunia tertumpu kepada seorang pemuda bernama Ghanim Muhammad Al-Muftah atau lebih dikenali sebagai Ghanim Al-Muftah yang tampil dalam upacara pembukaan Piala Dunia 2022 di Stadium Al Bayt, Qatar.
By
30 Nov 2022, 01:57 PM

Duta Piala Dunia 2022 itu tampil membuat persembahan memukau bersama dengan aktor terkenal dari Amerika Syarikat, Morgan Freeman untuk menyampaikan mesej mengenai kedamaian, perpaduan dan keindahan dalam perbezaan.

Pemuda 20 tahun itu melontarkan kata-kata yang cukup indah bersama alunan ayat suci al-Quran dari Surah Al-Hujurat, ayat 13 sehingga persembahan tersebut menjadi tular di media sosial.

Genetik jarang berlaku

CDS merupakan keadaan genetik yang sangat jarang berlaku dan kira-kira satu daripada 100,000 kanak-kanak dilahirkan dengan kecacatan ini.

ghanim al-muftah oku berjiwa besar, duta piala dunia 2022 qatar

Ibu bapanya, Muhammad Al-Muftah dan Eman Ahmad berdepan keputusan yang sukar sama ada meneruskan kandungan tersebut atau menggugurkan bayi mereka.

Namun, pasangan itu memilih untuk memberi peluang kepada bayi mereka melihat dunia dan pada 5 Mei 2002 Ghanim Al-Muftah dilahirkan bersama saudara kembarnya Ahmad. Pun begitu, doktor meramalkan yang dia hanya boleh hidup selama 15 tahun.

Duta keamanan

Bukan itu sahaja, Ghanim pernah dinobatkan sebagai Duta Keamanan oleh H.H Emir Kuwait, Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Sabah, pada tahun 2014.

Selain bertujuan untuk memecahkan halangan yang masih dihadapi oleh golongan kelainan upaya, Ghanim Al- Muftah juga mempunyai cita-cita tinggi untuk menjadi seorang diplomat suatu hari nanti.

Ghanim Al- Muftah turut berharap dapat membantu meningkatkan kesedaran orang ramai tentang hak orang kurang upaya, memupuk rasa hormat terhadap orang kurang upaya, menggalakkan masyarakat yang lebih inklusif dan bertolak ansur.

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}