Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

trending

Kebaikan Yang Dikurniakan Allah Kepada Orang Yang Sentiasa Beristighfar

Membuat kesilapan itu adalah fitrah manusia. Sebab itu dianjurkan untuk kita sebagai seorang Muslim melafazkan istighfar setiap kali kita membuat kesilapan ataupun kesalahan.
10 Dec 2019, 04:00 PM

kebaikan yang dikurniakan allah kepada orang yang sentiasa beristighfar

Memang fitrah manusia untuk membuat kesilapan selalu. Sebab itu dianjurkan sangat untuk kita sebagai umat Islam melafazkan istighfar setiap kali kita membuat kesilapan ataupun kesalahan.

Percayalah bahawa banyak kebaikan yang akan dikurniakan oleh Illahi kepada orang yang melafazkan istighfar. Antara kelebihan-kelebihannya adalah:

 1. Dicintai Allah

Allah SWT berfirman dalam Surah Al-Baqarah (Ayat 222) bahawa sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertaubat dan mencintai orang-orang yang mensucikan dirinya.

 1. Dosa-dosanya diampuni

Dalam Al-Quran telahpun menunjukkan penyakit dan ubat kalian. Jika penyakit anda adalah dosa, maka ubat kalian adalah dengan cara beristighfar.

 1. Menghilangkan kesedihan

Rasulullah bersabda, “Barangsiapa yang sentiasa beristighfar, maka Allah akan memberikan kegembiraan dari setiap kesedihannya, dan kelapangan bagi setiap kesempitannya, dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangka.” (Hadis Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Ahmad)  

 1. Melancarkan rezeki

Kadang kala kita tidak tahu kenapa pintu rezeki kita ditutup, mungkin kerana dosa yang pernah kita lakukan. Jadi beristighfar lah sebaik sahaja anda telah melakukan kesilapan.

 1. Membersihkan hati

Apabila kita melakukan dosa, maka akan tercoret noda hitam di dalam hati kita. Apabila seseorang itu bertaubat, meninggalkan perkara tersebut dan beristighfar, maka bersihlah hatinya.

 1. Mengikut sunnah Nabi

Rasulullah SAW bersabda, Demi Allah, sesungguhnya aku minta ampun kepada Allah dengan cara beristighfar dan bertaubat kepada-Nya dalam sehari lebih dari tujuh puluh kali. (Hadis Riwayat Bukhari)

Sumber: islamituindah.my

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

 • {{related.category}}

  {{related.name}}

   {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}