Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

Trending

Perkahwinan? Trend atau tuntutan?

Islam mensyariatkan perkahwinan untuk memenuhi naluri fitrah semula jadi manusia. Ia juga merupakan satu pengiktirafan sebuah ikatan yang sah dan halal.
Amin
06 Oct 2022, 11:18 AM

Perkahwinan merupakan satu tuntutan bagi umat islam tetapi ianya bergantung kepada kemampuan pada seseorang insan tersebut. 

Di Malaysia, ianya kian dilihat seperti satu trend untuk berkahwin tetapi tahukah mereka bahawa mendirikan sesebuah perkahwinan itu merupakan satu tanggungjawab yang besar bukan sahaja pada si isteri malah pada si suami juga.

Terdapat beberapa hukum kepada mereka yang ingin mendirikan perkahwinan

• Sunat bagi seseorang yang mempunyai keinginan untuk berkanwin tetapi masih bole dapat mengawal diri daripada zina serta berkemampuan zahir dan batin. 

perkahwinan? trend atau tuntutan?

• Wajib bagi seseorang yang mampu untuk berkahwin dan yakin tidak dapat menahan diri daripada melakukan perbuatan zina jika tidak berkahwin. Dia juga tidak mampu menghalang perbuatan keji itu dengan cara berpuasa. Dalam permasalahan ini boleh didahulukan perkahwinan dari naik haji kerana gusar penzinaan akan berlaku, tetapi jika dapat dikawal nafsu, maka ibadat haji yang wajib perlu didahulukan kerana beliau seorang yang berkemampuan dalam segala aspek. 

• Haram bagi seseorang yang yakin tidak mampu menunaikan kewajipan terhadap isterinya bahkan menzalimi dan memudaratkannya. 

• Makruh bagi seseorang yang bimbang tidak dapat melaksanakan tanggungjawab dengan baik atau tidak mempunyai keinginan untuk berkahwin sama ada sebab lemah syahwat, berpenyakit atau terlalu tua. 

• Harus bagi seseorang yang seimbang perasaannya. Jika tidak berkahwin tidak akan melakukan zina dan jika berkahwin tidak akan menzalimi isterinya. 

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}
Ads With Us Ads With Us Ads With Us