Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

Trending

Perlis Benarkan Solat Fardu Dengan Kapasiti Maksimum Jemaah Ikut Saiz Masjid

Ini berikutan situasi semasa penularan COVID-19 di negeri itu semakin terkawal.
29 Jan 2021, 04:02 AM

Sebelum ini, kerajaan negeri Melaka telah membenarkan solat fardu dan solat Jumaat dilaksanakan di masjid dengan kehadiran 500 jemaah.

Begitu juga dengan negeri Perlis! Sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di negeri tersebut, kehadiran jemaah solat fardu di masjid mengikut kapasiti maksimum masjid berkenaan telah dibenarkan mulai waktu subuh 29 Januari hingga waktu isyak pada 4 Feb atau sehingga tempoh baharu yang mungkin dikeluarkan

perlis benarkan solat fardu dengan kapasiti maksimum jemaah  ikut saiz masjid

Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah perkara itu telah mendapat perkenan Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail berikutan situasi semasa penularan COVID-19 di negeri itu semakin terkawal.

"Bermula waktu subuh 29 Jan hingga waktu isyak pada 4 Feb atau sehingga tempoh baharu yang mungkin dikeluarkan, masjid dibenarkan menerima kehadiran maksimum ahli jemaah dengan kapasiti maksimum mengikut saiz masjid," titah baginda dalam kenyataan dikeluarkan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs).

Baginda selaku Yang DiPertua MAIPs bertitah kebenaran itu terpakai di masjid dan surau asrama dan jemaah pula hendaklah terdiri daripada mereka dalam kalangan kariah sahaja berusia 15 hingga 59 tahun.

Tuanku Faizuddin bertitah aktiviti berkumpulan sama ada kelas, pengajian dan sebagainya selain solat Jumaat dan solat fardu buat masa ini tidak dibenarkan manakala aktiviti di surau juga masih ditangguhkan.

"Adalah diingatkan kepada seluruh rakyat, agar sentiasa mematuhi sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) kesihatan dan keselamatan yang telah ditetapkan," titah baginda.

Sumber: Awani

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}